Choď na obsah Choď na menu
 


1980
Gitarista Dušan Antalík spolu s basgitaristom Ivanom Válekom zakladajú skupinu TEAM. Názov skupiny TEAM vznikol z postrehu Dušana Antalíka, ktorý si na dverách skúšobne, kde skúšali viaceré skupiny, všimol nápis: "Nerušte - skúšame: Troll, Elektra a Midd." Začiatočné písmená a spojka "a" tvoria názov TEaM.
1981
TEAM skúša v martinskom Hifi-klube. Kapela je značne ovplyvnená skupinami art-rockového obdobia a jazz-rocku. Ako hovorí gitarista skupiny TEAM, Dušan Antalík: "V Hifi-klube sme sa schádzali každý večer. Ak sme neskúšali, trávili sme čas počúvaním kapiel ako Genesis, Yes, Pink Floyd, poľských SBB, českého Blue Efekt, ale i Fermáty, Prúdov. Milovali sme Queen, Erica Claptona. Ale všímali sme si aj pop. Skrátka, počúvali sme všetko, čo nás nejako oslovilo. Dokázali sme to celé hodiny rozoberať. Bolo to úžasné obdobie získavania rozhľadu a vyhraňovania názoru."
1982
Po dvoch rokoch tvrdého skúšania a účasti na niekoľkých festivaloch odchádza TEAM na základnú vojenskú službu. Spolu sa celý TEAM znovu stretáva v roku 1984 opäť v martinskom Hifi-klube.
1985
Skupina TEAM skúša deň čo deň. Cieľom je postaviť vlastný repertoár, ktorý by bol v pop-rockovom duchu. TEAM sa zúčastní viacerých festivalov s povzbudivým ohlasom.
1986
Do TEAMu prichádza klávesák Bobo Kantor. Skupina hrala už vtedy v ustálenej stabilnej zostave: Dušan Antalík, Milan Dočekal, Ivan Válek, Ivan Marček a Bobo Kantor. Kapela intenzívne pracuje na materiáli na svoju prvú veľkú platňu v spolupráci s producentom Julom Kinčekom.
1988
Po príchode Paľa Haberu do TEAMu je už skupina pripravená na nahrávanie. Začiatkom roku 1988 vychádza TEAMu veľká platňa TEAM 1. Album sa stáva predajným hitom, z ktorého sa predá 250 000 kusov nosičov. Ako hovorí gitarista skupiny TEAM, Dušan Antalík: "Po hitoch Reklama na ticho, Malá nočná búrka a Nároční sa nám konečne začal plniť náš sen. Začala sa okolo nás šíriť celkom slušná hystéria. Neuveriteľne nás bavilo koncertovanie. Sály a neskôr haly boli väčšinou vypredané. Konečne sme cítili zadosťučinenie za tie roky driny a odriekania, konečne som si mohol zaobstarať niekoľko gitár. Mal som ich tuším päť. Taktiež sa z mesiaca na mesiac zlepšovala naša aparatúra. Napriek neustálemu koncertovaniu sme aj vo voľných chvíľach stále skúšali. Cítili sme sa už vtedy dobre nadupaní."
1989
TEAM koncertuje v anglickom Brightone, v Holandsku a Nemecku s repertoárom v esperante a v angličtine. Vo Švajčiarsku vychádza "ORA - TEAM" - "Zlatý TEAM" , čo je esperantská verzia prvého albumu. Nadšenie a entuziazmus ženie kapelu dopredu. Manažér kapely, Vilo Uhrín, ktorý bol s TEAMom od začiatku jeho profesionálnej dráhy (1986) hovorí: "Kapela vtedy fungovala tak, že vlastne stále skúšala a pripravovala nové skladby. Paľo Habera býval v Bratislave. Ten prišiel skúšať len na pár dní, obyčajne pred nahrávaním novej platne. Dušou kapely bol hlavne Dušan Antalík. Neustále vymýšľal, ako celú šou TEAMu vylepšiť. Jedného dňa prišiel za mnou s novou scénou, ktorú mal detailne nakreslenú a dokonca pevnostne prepočítanú. Aj keď som mu spočiatku veľmi neveril, predsa sme sa spolu s osvetľovačom, Martinom Bízikom, pustili do niekoľkomesačnej tvrdej práce na tomto projekte. Tak vznikla originálna scéna TEAMu, ktorá bola na tie časy a naše pomery nevídanou. Motory dvíhali trojuholník svetiel nad hlavy muzikantov a vzadu sa v jednom okamihu objavil obrovský nápis TEAM, ktorý bol urobený z veľkých nafukovacích písmen, ovládaných ventilátormi. Ten nápis vymyslel Martin Bízik, a tým bola scéna hotová. Keď som potom videl celé to monštrum na koncertoch, ako ľudia neveriaco krútia hlavami, povedal som si, že celá tá drina za to naozaj stála."
Aj druhý album TEAMu "Prichytený pri živote" zaznamenáva veľký úspech. Predá sa ho cez 200 000 kusov. TEAM má za sebou titul Zlatý slávik 89, Zlatý triangel, Cenu kritiky časopisu Melodie. V Anglicku vychádza skupine singel s piesňou "Change" (Pieseň pre nesmelých).
1990
TEAM v tomto roku nahráva svoj tretí album. Ako hovorí gitarista a motor skupiny TEAM, Dušan Antalík: "Nahrávali sme systémom - všetky gombíky na zosilovačoch doprava. So zvukom gitár som bol na albume TEAM 3 celkom spokojný, aj vďaka spolupráci so zvukárom Ivanom Jombíkom."
1991
TEAM získava opäť víťazstvo v ankete Zlatý slávik. Album TEAM 3 sa stáva zlatým za predaj vyše 1 000 000 kusov. Každý rok odohrá skupina vyše 100 samostatných koncertov, väčšinou v športových halách, na štadiónoch a v amfiteátroch.
1992
Dušan Antalík spolu s Milanom Dočekalom a v spolupráci s brnenskou technikou Pavla Skýbu postavia nahravacie štúdio pre nahrávanie albumu TEAM 4. Celý album TEAM nahráva vo vlastnej produkcii. Zvuk tohto albumu nepatrí k najlepším, ale z albumu sa aj napriek tomu vykľujú hity Čo s tým a Ženská menom panika. TEAM opäť vypredá tretíkrát pražskú Lucernu, tri dni po sebe vypredá Palác kultúry v Prahe a odohrá 120 koncertov po celom Československu.
1993
Opäť pod dohľadom Dušana Antalíka skupina TEAM postaví svoje štúdio, kde nahrá album TEAM 5. Mixáž opäť zveria do rúk Ivana Jombíka v štúdiu Ebony. Zvuk tohto albumu je vynikajúci.
1994
TEAM koncertuje s programom "2 hodiny live". S množstvom predskupín koncertuje po celých Čechách a Slovensku. Koncom roka odohrá TEAM tisíci koncert. V tom čase je TEAM značne unavený.
1995
Kapela si dáva ročnú pauzu, aby opäť dostala odstup.
1996
Koncom roka dáva Dušan Antalík kapelu dokopy, aby začali pracovať na šiestom albume.
1997
Vychádza album "Voľná zóna" , ktorý s TEAMom naspieval spevák Roman Révai. Album je rockovým uzatvorením jedného obdobia TEAMu.
1999
TEAM začína pracovať na siedmom albume opäť v pôvodnej zostave so spevákom Paľom Haberom.
2000
Začiatkom roku TEAM dokončuje album "7edem". Koncom roku TEAM absolvoval koncertnú šnúru "TEAM Vianoce 2000 Live" s veľmi dobrou odozvou. Album "7edem" sa stal zlatým albumom.
2002
Skupine TEAM vyšiel ďalší album "Mám na teba chuť". Album získal okamžite veľmi dobrý ohlas od fanúšikov a hudobných kritikov. V Čechách za tento album TEAM získava zlatú platňu. Zároveň s úspechmi prichádza aj slovenské turné vo viacerých slovenských mestách. Turné "Easy TEAM tour 2002" skupina pripravuje najdlhšie vo svojej histórii.
2003
V apríli Team absolvuje veľké turné po Českej republike s názvom Poděbradka TEAM Tour 2003, jedno z najúspešnejších turné v histórii navštívilo vyše 50 000 ľudí. TEAM vypredal najväčšiu koncertnú arénu v Prahe – T-mobile arénu. Tento záverečný koncert turné navštívilo 10 000 ľudí. Turné bolo veľkou motiváciou pre ďalšiu prácu Teamu, už v druhom polroku 2003 začína skupina pripravovať ďalší radový album, ktoré sa má niesť v podobnom duchu ako album Mám na teba chuť. Koncom roka vychádza CD "Live in Praha", na ktorom je zachytená strhujúca atmosféra pražského koncertu. Album vychádza v spolupráci s Interkoncertom Praha.
2004
Celý prvý polrok TEAM pracuje na novom albume "Team X". Album vychádza v októbri 2004. Na jeho podporu začína TEAM pripravovať veľké turné po Českej republike s názvom TEAM X Tour 2005.
2005
V prvej polovici roka TEAM pripravuje a skúša nový koncertný program. Pre české publikum má pripravené najväčšie technické vybavenie, aké kedy v histórii TEAM použil na svojich koncertoch. Najnovším zvukovým systémom a s nákladnou video projekciou TEAM vyráža na turné 3.11.2005. Celé turné kapela odohrá v úžasnej pohode a publikum, ako aj kritika oceňuje vysokú úroveň profesionality koncertov kapely. Vrcholom turné je opäť pražský koncert pred zaplnenou T-mobile arénou.
2007
V roku 2007 TEAM odhral niekoľko akcií. Hlavnou náplňou roka bola príprava a nahrávanie albumu Team "11". Nasadenou skladbou bola pieseň Ako málo, druhou Miesto kde spávajú vtáci, treťou Budem ťa chrániť.
Dušan: "Chceli sme, aby album znel opäť súčasne, upustil som od tvrdých gitár a vsadili sme na popovejší sound. Hlavne som sa snažil usporiadať si v tomto roku život a popri tom všetkom s muzikou som sa venoval generálnej prestavbe nášho domu. Kto staval, asi vie, aké je to ťažké."
2008
Apríl 2008 sa niesol v znamení slovenského turné Teamu „Pavol Habera a Team Best Of Tour 2008“. Turné v siedmych mestách bolo skvele predané a patrilo k najväčším koncertným podujatiam roku. Po prvý raz kapela v rámci svetelnej šou využila množstvo laserových svetiel.
V máji 2008 turné Teamu pokračovalo po desiatich najväčších mestách Českej republiky. Koncerty boli vypredané a k vrcholom patrila Praha (11000 ľudí), Brno (9000 ľudí).
V závere roka hral Team ešte dva špeciálne koncerty v Brne (10000 ľudí) a v Ostrave.
Rok 2008 bol koncertným rokom.

 

2012

V Maji začalo tourne FINAL TOUR 2012